11
apr
2018

Wat een feest: het aspergeseizoen is weer begonnen!

Welke wijn kies je bij asperges?

Het aspergeseizoen is begonnen! Traditioneel gezien wordt er vanaf de tweede dinsdag in april tot 24 juni geoogst. Na deze datum wordt de plant met rust gelaten zodat hij tijdens de zomer kan groeien en nieuwe energie kan opdoen voor volgend jaar.

Asperges en wijn

Welke wijn je bij asperges wilt drinken, hangt samen met de bereiding van de asperges en welke ingrediënten je gebruikt. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond. De wijn mag echter ook weer niet de smaak van de asperges overheersen. En kies ook beter maar niet voor een wijn die op hout gelagerd is, want dit verpest de smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een witte wijn (al kan een zachte rode wijn met niet al te veel tannine ook). Wijnen van Nederlandse bodem kunnen eveneens goed bij asperges. In Nederland wordt het witte goud in verschillende streken geteeld en streekproducten combineren immers altijd goed.

Wijn- en spijscombinatie

Om het aspergeseizoen goed te beginnen, hebben wij een aantal wijn en spijscombinaties voor je verzameld. Wat dacht je van een basisgerecht van geschilde, gekookte asperges? De botersaus is warm en het eitje voor erbovenop gesneden. Wat serveer je nou eigenlijk het beste bij een aspergegerecht? Welke wijn past bij asperges? Hieronder enkele wijnen in combinatie met gerechten op een rijtje. Daar worden je asperges nóg lekkerder van. Eet smakelijk!

 

Wijn spijscombinaties:

Frisse salade van asperges
Sauvignon blanc (Dashwood nieuw Zeeland) of
Chenin blanc (Heeren van Oranje ZuidAfrika)

Klassieke asperges
Droge Riesling of Pinot Gris (Hunawihr Elzas)

Gekookte asperges met gerookte zalm
Pinot Gris (Hunawihr Elsas)
Chardonnay met lichte houtrijping (Excelsior uit Zuid afrika)
Gruner Veltliner (Urbanihof uit Oostenrijk)

Asperges met rood gebakken lamsvlees
Valpolicella of Spätburgunder (Kilianhunn uit Duitsland)

Gegratineerde asperges
Stevige witte wijn met houtrijping zoals Chardonnay (Terranoble uit Chili)
of eenVerdejo (Gorgorito uit Rueda)

 

Tips voor het bewaren van asperges

Asperges bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Wikkel witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Gaat het om groene of paarse asperges, dan kun je die het best in een open plastic zak in de koelkast bewaren.
Asperges kun je ook invriezen. Schil ze eerst voordat je ze in een diepvrieszakje in de vriezer legt. Zo zijn ze 4 tot 6 maanden te bewaren. Zodra je deze asperges gaat gebruiken, hoef je ze niet te ontdooien.

Waaraan herken je verse asperges?

  • glanzende stengels
  • een piepend geluid wanneer de stengels tegen elkaar worden gewreven
  • het snijvlak onderaan de stengel is niet ingedroogd.

Hulp nodig bij de juiste wijnkeuze? Het team van Uw Slijter Wessem adviseert je graag.